Kattastrof att djur kan bära på smittan!

maj 8, 2020 0 av admin

Hej alla,

Oj oj.. vad ska jag säga, det här är väl kattastrof. Det är inte helt bevisat men rådet är att vara försiktiga med sina husdjur för de kan bli smittade av viruset. Vad gäller hundar har man inte kunnat bevisa helt att de smittas eller bevisat har man, men chansen är mycket liten där rådet är att vara försiktiga med just hundar.

När det kommer till katter så finns det även några få fall där katter har smittats med SARS-CoV-2 men ofta är det i hushållet någon som har testats positiv för viruset. Kineserna har iallafall tagit till nåt experiment med katterna och visst har de kunna bevisat att katter kan bli sjuka och få symptom som andningssvårigheter, förkylningssymptom, lunginflammation, hosta och diarré, dock är dessa katter kontrollerade i labbmiljö och det är ju inte samma sak med katter som smittas i ett hem. Vidare har den där studien visat att katter kan faktisk vidareföra smittan till andra värdar för viruset.

Du kanske sitter där hemma och tänker, ja ja men min katt är bara ute i skogen och visst kan det vara så men katter kan vara duktiga på att besöka grannar, speciellt när katter får sina behov extra tillfredsställda, de är inte dumma, det vet du.

Så vad ska du göra med den här informationen?

Ja, nu vet du att katterna kan vara smittobärare, så tvätta händerna innan och efter att du gosar med ditt husdjur (gäller även hundar), städa runt ofta gärna på ytorna där ditt husdjur har passerat, var extra försiktig ifall ditt husdjur (då tänker jag främst på katter) kan ta sig runt på egen hand och du inte riktig vet var den rör sig.

Nå väl, hoppas det här inlägget ger er något och hjälper er med era husdjur och er själva, i dessa tider är det extra viktigt att vara försiktiga!

Hoppas ni har det bra!