Att tänka på om flyttar utomlands med katt

april 24, 2021 0 av analytics

Hej kattvänner! 

För drygt ett år sedan skrev jag ju att jag funderar på att flytta utomlands… vilket jag funderar på sisådär minst en gång per år men hittills är jag ju uppenbarligen kvar i Sverige ändå, haha. Men när jag får den där längtan brukar jag också fundera på hur jag på bästa sätt skulle kunna ta med mina älskade missar dit också – för det är en självklarhet att jag inte skulle flytta utan dem. 

Så hur gör man när man flyttar utomlands med katter? För egen del begränsar jag tankarna till Europa eftersom det är enklast så och EU numera har avskaffat kravet på att ha djuren i karantän när man åker mellan olika länder, så bra! Och det var äntligen på tiden! Det enda som krävs är att man chippar dem, då kan de spåras över hela Europa tack vare gemensamt system med att chip märka katter. Detta görs hos veterinären. Veterinären ska även fylla i en blankett som styrker att katten är frisk och dessutom ska man ha ett pass för djuret, tänk på att blanketten inte får vara för gammalt. En del vaccinationer ska även göras innan, kolla med din veterinär vad som gäller. 

Ja ni ser ju, inte särskilt krångligt eller hur?! Sedan är det kanske krångligare med själva transporten, med funderingar kring vad som är bäst för missen och kanske vad som är smidigast. Det går att flyga med djur, men själv föredrar jag att antingen köra med egen bil så att man kan möblera om i bagageutrymmet så det får plats med både transportbur att vila i och en anpassad kattlåda för bilresor. Fördelen är att det blir mindre stressigt för dem med mindre intryck än i jämförelse med att flyga, nackdelen är att det tar längre tid och behövs flera personer som kör om det är en lång sträcka. Dessutom kanske man behöver stanna och övernatta halvvägs och då gäller det att hitta ett boende där husdjur är välkomna. Annars kanske det går att hyra en hel sovkupé på ett nattåg? Vad tror ni, har ni erfarenheter av sånt här? 

Men som det är nu har jag inga direkta planer på att flytta någonstans, är dessutom mitt uppe i projektet att renovera fasad och grejar i trädgården inför sommarens odlingar. Röjt bort en del gammalt och gjort iordning två pallkragar, perfekt att ha sallater och kryddor i. 

Ta hand om er!